Methodiek

De trainingsmethodiek is erop gericht dat je alvorens je een training start de omstandigheden mee laat wegen om te bepalen wat je tempo of hartslag zal zijn.

Systeem: Bij iedere training in je schema staat omschreven in welk systeem deze uitgevoerd moet worden. Door het invulschema te gebruiken weet je exact welk tempo of welke hartslag op dat moment bij de training hoort.

Intensiteit: In de app staat bij iedere training de intensiteit aangeven. Dit is een subjectieve belastingschaal. Aan het einde van je training geef je jezelf een cijfer hoe de training “overall” aanvoelde.

Meerdere systemen zullen wekelijks aan bod komen. Het is afhankelijk van je doel en je niveau welke systemen dit voor jou zijn. Door de verschillende fysiologische en energiesystemen wekelijks op de juiste manier te prikkelen train je, efficiƫnter, veiliger en met meer plezier!

Infographic Bram Som Klik op de afbeelding voor een invulversie (PDF).

Maak je eigen systeemkaart

Vul in het schema in de middelste kolom het tempo of de hartslag in die hoort bij je systeem.

Gebruik hiervoor tijden die je het afgelopen jaar gelopen hebt, of nu denkt te lopen. Stel, je liep een half jaar geleden een halve marathon gelopen in 2 uur, dan is je halve marathon tempo 5:42 minuten per kilometer.

De 3% regel geeft aan dat wanneer je de omstandigheden meeneemt, je een marge hebt. In dit geval loop je je halve marathon trainingen tussen 5:32 minuten per km en 5:52 minuten per km (3% van 342 sec).

Vul eerst de donkerblauwe gedrukte systemen in. Daarna kan je de tussenliggende systemen invullen.

Bekijk het voorbeeld, download je eigen systeemkaart en vul hem in.

Omstandigheden hebben invloed op je training. Enerzijds zijn dat persoonlijke omstandigheden, anderzijds zijn dat ook de omstandigheden waarin je loopt.

Gemoedstoestand

Gemoedstoestand

Hoe voel je je? Nachtrust, stress, ontspanning en goede voeding zijn van invloed op je je voelt. Probeer aan te voelen hoever je interne batterij gevuld is.

Weer

Weer

Weer is heel persoonlijk, de ene houdt van kou en een beetje miezer regen, terwijl een ander prima tegen de warmte kan. Lees meer over weersomstandigheden.

Ondergrond

Ondergrond

Lopen in een glooiend terrein en op zachte ondergrond kost meer energie dan met dezelfde snelheid te halen in vegelijking met bijvoorbeeld asfalt.

3 procent

3% regel

Ongeveer 3% naar boven en naar beneden is het bereik wat binnen jouw trainingsysteem valt. Dat is de invloed van de omstandigheden. Lees meer over de 3% regel.

Previous Next

2020 © Website door Luuk Maas | Foto's door Barbara Kerkhof