Bram Som

„Topsport is lifestyle"

Biografie

Bram wordt op 7 jarige leeftijd lid van Atletiekverening Atletico '73 in de Achterhoek. Hij excelleert op afstanden van 400 tot en met de cross en komt uiteindelijk in het midden uit op de 800 meter. In 1997 pakt hij als junior de Europese titel tijdens de EYOD, vervolgens legt hij beslag op de vijfde plaats tijdens het WK en pakt hij in 1999 brons bij het EK.

Vóór de Europese titel

De grote stap maakt Bram in 2000 als hij zich als eerstejaars senior direct kwalificeert voor de Olympische Spelen van Sydney.
In 2001 duikt hij onder de magische grens van 1.44 tijdens de Golden League van Monaco. Een jaar later wordt hij 6e in de Europese finale die gewonnen wordt door Wilson Kipketer. Tijdens de Olympische Spelen van Athene in 2004 grijpt Bram net naast een finaleplek, hij strandt in de halve finale. Later dat jaar pakt hij nog wel een zilveren medaille tijdens de World Athletics Final in Monaco.
In 2005 wordt Bram aan zijn achillespees geopereerd.

Europees Kampioen

Iedereen herinnert zich nog de twee stappen aan de binnenkant van de baan die nodig waren om in 2006 de Europese titel te pakken. Bram wordt daarmee de opvolger van Gerard Nijboer die in 1982 de titel pakte op de marathon. Vijf dagen na zijn Europese titel verbetert hij het stokoude Nederlands record van Rob Druppers en zet het nieuwe record op 1.43.45.

Na de Europese titel

In 2007 wordt Bram wederom geopereerd aan zijn achillespees. In 2009 maakt hij een trainerswissel en staat hij dat jaar voor het eerst in een mondiale finale, waar hij 7e wordt. Ook benadert hij met 1.43.59 zijn eigen record en wordt hij vierde bij de World Athletics Final. Het verdedigen van zijn Europese titel in 2010 valt in het water door een voedselvergiftiging die hij drie dagen voor het kampioenschap oploopt. In 2011 reikt hij nog tot de halve finale tijdens het Wereldkampioenschap in Deagu. In 2012 zet Bram alles op alles voor het behalen van een Olympische medaille. Hij legt de lat echter zo hoog, dat hij in aanloop naar het seizoen zijn hamstring scheurt en de Spelen niet haalt.

Beste haas ter wereld en Ajax

Bram verlegt zijn doelen en gaat aan de slag als performance coach bij Ajax. Daarnaast maakt hij furore als tempomaker. Hij loodst vele topatleten op de middellange afstand naar recordtijden tijdens de Diamond League wedstrijden.

© 2015 Bram Som | Webdesign Driever Media en hosting WhirlWind.